Visie Buytenpark, een goede ?

zaterdag 12 december 2009 20:14

Probleemstelling
Het gebied het Buytenpark is inmiddels een prachtig gebied. Het probleem is dat er veel te weinig mensen gebruik van maken. Als aanwonende kan ik dat alleen maar beamen. Het college stelt ook dat er veel te weinig mensen komen. De Vogelwerkgroep stelt dat het 40.000 tot 75.000 mensen per jaar zijn. Ik heb mijn vraagtekens, ik zie ze niet. Dit is nu waar het om draait. De bedoeling van de voorstellen is om de verbindingen met het park veel beter te maken. Niet alleen naar de huidige aansluitingen als de Voorweg en Buytenwegh maar vooral naar de nieuw aan te leggen Nieuwe Driemanspolder. Van daaruit straks weer naar het Delftse Hout en Pijnacker.

Eerst even terug kijken
In het begin van de jaren ’80 is men begonnen met de aanleg van wat nu het Buytenpark heet. Het was vlak polderland en op een gedeelte heeft men nog de bomen opgekweekt voor de Floriade van 1992. Duizenden vrachtwagens vol tuin- en bouwafval van ver in de omtrek zijn er aangevoerd. Het heeft Zoetermeer veel geld opgeleverd en ik heb wel eens begrepen dat de hoofdwegen voor een groot gedeelte met dat geld zijn aangelegd. Er is nog veel meer grond gereserveerd voor de puinstort. Ten westen ligt nog 20 hectare waar het zeildoek toen al is aangebracht en waarop later weer een ongeveer vier meter dikke laag grond is gestort. Hier zouden nog drie hopen van 20 meter hoog worden aangelegd. Ook in de Nieuwe Driemanspolder zijn grondmonsters genomen om te onderzoeken of ook daar afval zou kunnen worden gestort. Echter toen kwam de aandacht voor recycling en was het niet meer verantwoord om zo veel hopen afval te storten en daar een mooi park van te maken.

Opgaven
Naast het leggen van meer verbindingen liggen er nog een aantal opgaven. Zo moeten de volkstuinen vanaf het gebied rondom de Edisonstraat nog uitgeplaatst worden. Ook wilde het college graag de centrale as aanpakken om meer structuur in het park te krijgen. De centrale as zou een ander uiterlijk krijgen door er bomen langs te planten. Je zou je in het park veel beter kunnen oriënteren. Helaas is de vorming van de centrale as inmiddels van de baan omdat er visioenen van een A12 opdoken. Onbegrijpelijk. Het centrale pad is al jaren door duizenden vrachtwagens bereden.
Het was de bedoeling om de volkstuinen op het nog niet aangelegde deel ten westen aan te leggen. De bezwaren zijn daar dat het natuurstergebied niet mag worden aangetast. Verder is inmiddels duidelijk dat er een steenuilpaartje broedt ergens aan de Voorweg. Dat gebied ten westen moet nu open blijven en als compensatiegebied worden aangelegd voor de steenuilen. De volkstuinen komen nu dicht tegen de Voorweg aan te liggen, achter en tussen de huizen. In al die jaren mocht er in niet gebouwd worden tussen de huizen vanwege het doorzicht. De steenuilen krijgen het voor elkaar aan de Voorweg terwijl de ransuilen heersen rondom het gebied waar Snowworld wil uitbreiden.

Mening
Ergo, ik sta achter de voorstellen van het college. De verbindingen mogen veel beter worden zodat er veel meer mensen gebruik maken van het park. Dat er goede verbindingen komen met het nieuw aan te leggen gebied van de Nieuwe Driemanspolder en zo richting het Delftse hout. Gezien de investeringen die Snowworld gedaan heeft in het verleden en hoe ze Zoetermeer uit de brand geholpen hebben en mede op de kaart gezet hebben mogen ze van mij een kans hebben om verder te groeien.
De ransuil heeft zich gevestigd toen de derde baan er was. Gaan ze dan weg als de vierde baan er komt? Ik heb onvoldoende kennis van het gedrag van de dieren. Ik begrijp niet hoe het kan dan dat ze bij Van Dorp hout al jaren proberen om de ooievaar op een nest te krijgen. Nee, zegt iemand van de vogelwerkgroep dan, die komen hier niet. Die komen boven de treinen in Rotterdam waar ze weten dat er geen mensen kunnen komen. Kan het gebied onder de vierde baan niet zodanig worden aangelegd dat het een uitermate goede plaats voor vogels is? Ik ruil mijn menig graag voor een betere maar volgens mij hebben we een verplichting richting Snowworld en moet dit verantwoord zijn.

Klaas Schra

 

 

 

 

 

« Terug

Archief > 2009 > december

Geen berichten gevonden